Jureren

Home/Jureren

Veel ouders zien hun zoon of dochter deelnemen aan wedstrijden en trainingen. Vraagt u zich wel eens af of de oefening goed wordt uitgevoerd of verbaast het u waarom er veel aftrek gegeven is bij een onderdeel tijdens een wedstrijd? Misschien is de (basis) cursus jurylid dan iets voor u! Hiermee krijgt u inzicht in de opbouw van een waardering (D- en E scores) én u helpt de vereniging! Turnen is een jurysport. Dit betekent dat de prestaties beoordeeld worden met een cijfer aan de hand van vooraf vastgestelde criteria. Een jurylid maakt steeds de afweging wat hij ziet en zijn interpretatie van de criteria.

Een vereniging wordt verplicht door de KNGU om juryleden te leveren. Het aantal juryleden is afhankelijk van het aantal deelnemers per wedstrijd. Het aantal te leveren juryleden is als volgt vastgesteld door de KNGU:

Deelnemers

1
2 t/m 9
10 t/m 18
19 en meer

Aantal juryleden

0
1
2
3

Het aantal deelnemers van onze vereniging verschilt per wedstrijd, maar er moeten al gauw minimaal 2 juryleden worden aangeleverd door CSC’45. In het verleden is het voorgekomen dat onze vereniging niet in staat was juryleden aan te leveren. Dit kan leiden tot een boete of nog erger dat turn(st)ers niet mogen deelnemen aan wedstrijden. Zover willen wij het natuurlijk niet laten komen. Dus geef u op en word jurylid!

Hoe word ik jurylid?

Om jurylid te worden, is het noodzakelijk een jurycursus te volgen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen dames- en herenturnen. De reden hiervan is, dat dames en heren op verschillende toestellen turnen. Iedereen van 16 jaar en ouder mag deelnemen. Niet alleen (oud-)leden, maar ook ouders, grootouders, vrienden en bekenden mogen zich opgeven hiervoor.

Het geeft natuurlijk wel een voorsprong als je affiniteit hebt met het turnen of als je al enige kennis hebt van het turnen, maar dit is niet verplicht.

Beginnend jurylid

Als je beginnend jurylid bent dan moet u beginnen met het laagste niveau. Na afronding van het 1e niveau kun je verder met de oplopende niveaus. Hieronder een overzicht per discipline waaraan onze vereniging deelneemt van het laagste niveau.
Turnen Dames:             TD1
Turnen Heren:              TH1
Groepsspringen:           GS2

Hoe lang duurt een jurycursus?

De lengte van een cursus verschilt per niveau, maar zal circa 20 uur duren. Elke cursus wordt afgesloten met een examen. Tijdens de cursusavonden zullen er opdrachten worden gegeven, die thuis geoefend kunnen worden. Hierdoor wordt de oefenstof sneller eigen gemaakt.

Wat kost een jurycursus?

De KNGU stelt het volgen van een jurycursus en het bijbehorende cursusmateriaal geheel gratis ter beschikking. Een (aspirant) jurylid dient lid te zijn van een vereniging die aangesloten is bij de KNGU. Onze vereniging is lid van de KNGU. Dus wilt u een jurycursus volgen, dan kunt u zich via de ledenadministratie aanmelden als lid.

Meer informatie kunt u vinden op KNGUCampus. Op deze website kunt u zich ook inschrijven.

Het jureren

Jureren is het proces waarbij een jurylid een oefening waarneemt en vergelijkt met het ideaalbeeld.
Deze vergelijking zal nooit 100% juist zijn:
– hoe goed was de waarneming?
– zijn de vastgestelde criteria goed geïnterpreteerd?
– was de waarneming objectief?

Het oordeel van een jurylid is altijd een benadering van de objectieve werkelijkheid. Hoe meer ervaring bij het jurylid, hoe kleiner de afwijking. (Het doel van de beweging is de beweging zelf).

Wat is jureren?

Jureren is eigenlijk in grote lijnen het verschil tussen je eigen waarneming en het ideaal beeld. Tijdens het waarnemen als jurylid heb je te maken met:
– Afwijkingen: houdingsfouten, technische fouten.
– Noteren: onderdelen, afwijkingen
– Cijfer berekenen: jurybepalingen, jurybriefje
– Motiveren cijfer